Autódromo Hermanos Rodrígues

Plats: Mexiko City
Öppnades: 1962
Längd: 4.304
Antal kurvor: 16
Banrekord: 1:16,788 Nigel Mansell, Williams-Renault, 1991
Event: Mexikos GP

Autódromo Hermanos Rodrígues är byggd i parken Magdalena Mixhuca som ligger öster om Mexiko City. Banan invigdes år 1962 och har därefter använts i formel 1 från 1963 fram tills 1970, då den ansågs för farlig. Den fick stå stängd i drygt 15 år innan den omarbetades något och kunde användas igen mellan 1986-1992.

Autódromo Hermanos Rodrígues fortsatte dock att vara en stor utmaning, inte bara på grund av den extremt snabba Peraltada-kurvan utan också på grund den höga höjden som ställde stora krav på motorerna samt det ruffa underlaget som var svårt att bemästra. Efter 1992 togs Mexikos GP bort från F1-kalendern, men återinfördes 2015.

Har omarbetats inför F1-VM 2015

Inför formel 1-VM 2015 har både privata och statliga aktörer finansierat att Mexikos GP åter ska komma med på kalendern. Faciliteterna har uppgraderats, banan har fått nytt underlag och förändringar har gjorts på flera kurvor, bland annat Peraltada.

Autódromo Hermanos Rodrígues har bland annat även använts i Champ Car och Sportvagns-VM.

Pedro och Ricardo Rodriguez

Banan är döpt efter de mexikanska bröderna Pedro och Ricardo Rodriguez som en hyllning till dessa. 19-åriga Ricardo Rodriguez förarframgångar för Ferrari 1961 initierade byggandet av banan och hans brors senare framgångar hjälpte till att bygga upp en stor hemmasupport för tävlingarna. Inför 1962-års grand prix, som var utanför mästerskapet, skulle Rodriguez tävla i en Lotus 24 men kraschade då i kvalet och avled i en tragisk dödsolycka.

Rodriguez  bror Pedro rönte också framgångar inom formel 1 och tog två grand prix segrar. Han var även en framgångsrik tävlande i VM för sportvagnar, men omkom under ett sportvagnslopp på Noisring i Tyskland 1971.

Förarna med flest F1-segrar på Autódromo Hermanos Rodrígues är britten Nigel Mansell, fransmannen Alain Prost, och britten Jim Clark. Alla har tagit två segrar vardera på banan.