Albert Park Circuit

Plats: Albert Park, Melbourne
Öppnades: 1996
Längd: 5.303 km
Antal kurvor: 16
Banrekord: 1:24.125 Michael Schumacher, 2004
Event: Australiens GP

När Albert Park Circuit skulle byggas i mitten på 90-talet lät inte protesterna vänta på sig. Grönområdet i förorten Albert Park där banan skulle ligga var populärt och tanken på att en racingbana skulle förstöra naturen och friden fick många att protestera. Det hjälpte föga, banan byggdes och än i dag körs Australiens GP i Formel 1 på banan. Missnöjet har däremot avtagit en aning, men eftersom racet och förberedelserna sätter stopp för vissa aktiviteter i parken under några månader varje år så lever irritationen vidare i Melbourneförorten.

Kontrakt till 2020

Någon ändring är inte heller i sikte närmsta tiden, 2014 förlängdes kontraktet med Formel 1 till år 2020. Som fortsatt arrangör av ett GP beräknar man att eventet kommer bidra med värdefull reklam för Australien samt skapa många jobbtillfällen.

Turismen är också något man hoppas på. 2013 lockades 323 000 åskådare till Albert Park för att titta på eventet.

Gatubana med tidigare historia

Albert Park Circuit eller Melbourne Circuit som den kallas av en del, är egentligen en gatubana som årligen görs om till racingbana med läktare längs vägen. Den ligger runt den konstgjorda sjön Albert Park Lake och är 5.303 km och öppnade upp 1996. Redan samma år körde man Australiens GP på nya banan som inte var så ny som man skulle kunna tro. På 50-talet använde man parken till flera olika motorsportsevenemang, bland annat två Grand Prix, men det upphörde 1958.

Dagens bana har 16 kurvor och medelhastigheten brukar ligga på ca 225 km/h per varv, vilket är en relativt hög hastighet bland Formel 1 banor.

Första GP:t på Albert Park Circuit

Första GP:t i Formel 1 på Albert Park vanns av engelsmannen Damon Hill framför Jacques Villeneuve. Det var ett historiskt race på många sätt, inte minst för att man samtidigt introducerade den nya startmetoden med fem rödljus.

Schumacher har banrekordet

Just nu innehar Michael Schumacher banrekordet på den australiensiska GP-banan. Rekordet satte han 2004 och tiden var 1:24.125. Som på så många andra banor har Schumacher även dominerat på Albert Park och tagit fyra segrar under åren. Näst flest vinster efter honom har Jenson Button med tre segrar på banan.