Kimi Räikkönen

Kimi Räikköne är en av de mest framgångsrika förarna under 2000-talet och började sin F1-karriär redan 2001. Under sin första säsong tävlade han för det schweiziska stallet Sauber och körde hem en tionde plats i förarmästerskapet under sin första säsong.

Det blev bara en säsong i Sauber och säsongen 2002 flyttade Räikkönen till McLaren-stallet. Det stora genombrottet kom 2003 då Räikkönen slutade på en andra plats i förarmästerskapet och var bara två ynka poäng efter legendaren Michael Schumacher.

Räikkönen hade några framgångsrika år för McLaren men lyckades aldrig vinna förarmästarskapet. 2006 blev en turbulent säsong för Räikkönen med interna bråk i McLaren samt olyckliga omständigheter som kostade honom viktiga placeringar i flera lopp. Det var några av anledningarna att han i slutet av säsongen valde att lämna McLaren.

Räikkönen lämnar McLaren

När värsta rivalen Michael Schumacher avslutade sin F1-karriär efter säsongen 2006 så öppnade sig möjligheten för en flytt till Ferrari för Räikkönen. Enligt rykten så hade Ferrari försökt att värva Räikkönen redan 2001 och redan innan säsongen 2006 var över så var det klart för en flytt till Ferrari. Det nya löneavtalet i Ferrari gav Räikkönen en årslön på cirka 51 miljoner dollar och var då bland de bäst betalda sportutövarna i världen.

Nystarten i Ferrari blev precis vad Räikkönen hade hoppats på och redan första säsongen tog han hem förarmästerskapet, med minsta möjliga marginal, och hade endast en poäng ned till Lewis Hamilton och Fernando Alonso.

Efter säsongen 2009, med endast en sjätte plats i förarmästerskapet, så köpte Ferrari ut Räikkönen från sitt kontrakt för att göra plats för det nya stjärnskottet Fernando Alonso. Räikkönen bestämde sig då för att göra en paus från Formel 1 och istället satsa på rally och NASCAR.

Räikkönen återvänder till F1

Det blev två rallysäsonger för Räikkönen och 2012 var han återigen tillbaka i F1-VM då han skrev på ett kontrakt med Lotus. Redan första säsongen tillbaka visade Räikkönen att hungern fanns där igen och efter en stabil säsong slutade han på en tredje plats i förarmästerskapet. Säsongen därefter såg ut att få ett ännu bättre slut men på grund av ryggproblem var han tvungen att stå över de två sista loppen och han slutade på en femte plats till slut. Under säsongen så hade Räikkönen en del kontroverser med Lotus om missade löneutbetalningar vilket också var en av anledningarna till att han lämnade Lotus efter säsongen 2013.

Inför 2014 blev det klart att han återigen kommer att tävla för Ferrari och blir därmed stallkamrat med Fernando Alonso.

Om Kimi Räikkönen
Födelseår: 1979
Nationalitet: Finland
VM-säsonger: 12

Formel 1-VM 2014
Nummer: 7
Stall: Ferrari