Bahrain International Circuit

Plats: Sakhir
Öppnades: 2004
Längd: 5.412 km
Antal kurvor: 15
Banrekord: 1:31.447 P De la Rosa (2005)
Event: Bahrains GP

Bahrains stora racingbana i Sakhir är en av skapelserna på Hermann Tilkes långa CV. Genom åren har tysken satt sin prägel på ett gediget antal motorbanor och Bahrain International Circuit var en av de första han designade. Banan tog ungefär två år att färdigställa och 2004, redan samma år som banan stod klar, arrangerades det första GP:t i Formel 1 på banan och Michael Schumacher stod som vinnare.

God säkerhet på banan

Bahrain International Circuit har prisats för sin säkerhet och väggreppet på banan anses vara föredömligt. Faktum är att underlaget har imponerat så pass att man valde att använda samma sort när man byggde Yas Marina Circuit i Abu Dhabi.

2007 fick banan statusen Excellence av FIA Institute som arbetar för att öka säkerheten på världens motorbanor. Än så länge har ingen annan bana fått den utmärkelsen.

Om Bahrain International Circuit

På banområdet finns sex olika bansträckningar som används för olika ändamål. Bland annat har de en Drag Strip för Drag Racing plus flera andra mindre banor men det är på Grand Prix-banan som Formel 1 tävlingarna körs. GP-banan är 5.412 km lång och har 15 kurvor, varav nio av dessa går åt höger och precis som på andra motorbanor belägna i ökenområden är sand ett av bekymren för förarna på Bahrain International Circuit.

Tidigare vinnare

Nuvarande banrekordet sattes 2005 av Pedro de la Rosa som satte tiden 1:31.447 med en snitthastighet på 213 km/h. Men någon seger för de la Rosa blev det inte på banan, den tog Fernando Alonso som än så länge är den ende förare som vunnit tre race på Bahrain International Circuit.