Marina Bay Street Circuit

Plats: Singapore
Första GP i Formel 1: 2008
Längd: 5.065 km
Kurvor: 23
Banrekord: 1:48.574 Sebastian Vettel 2013
Event: Singapores GP

GP-loppen på Marina Bay Street Circuit i Singapore hör till VM-s långsammaste Formel 1-lopp. Med en medelhastighet på 172 km/h så är det bara racet i Moncao som går långsammare.

Förutom en låg medelhastighet i förhållande till andra F1-banor så har Circuit de Monaco och Marina Bay Street Circuit en annan gemensam nämnare, de är gatubanor som till stor del konstruerats utifrån avspärrade vägar. Så om man i vanliga fall kallar VM i Formel 1 för en cirkus så kan man kalla det för en mega-cirkus att år efter år bygga upp en temporär racingbana och motorsportanläggning längs vägarna i Monaco och Singapore.

Kvällsrace med strålkastare

Racet på Marina Bay är också extra speciellt eftersom det körs på kvällstid i mörkret för att passa den europeiska tv-publiken. Mörkret kompenseras med ett ljushav av strålkastare som ger ett effektfullt intryck. I en artikel från 2013 på bbc.com avslöjades att det går åt nästan 110 000 meter kablar, 1600 extra starka strålkastare och 3 180 000 watt för att lysa upp banan.

2008 när banan hade premiär så var det också första gången i Formel 1-historien som ett kvällsrace arrangerades.

Fakta om Marina Bay Street Circuit

Marina Bay Street Circuit är 5.065 km lång och under formel 1-tävlingarna kör man 61 varv motsols vilket blir en sammanlagd sträcka på 308 828 km. Här kördes Singapores första VM-tävling i formel 1 2008 och sedan dess har loppet varit ett årligt inslag i VM-kalendern.

Banan beskrivs som svår av de insatta eftersom den har många tvära kurvor, ojämn vägbana och nära bebyggelse. Dessutom är luftfuktigheten hög på kvällarna vilket gör att banan kan vara våt om det regnat.

Vinnarna på Marina Bay

Fernando Alonso var den första som vann ett GP på Marina Bay. Året var 2008 och loppet blev rejält omdiskuterat när det uppdagades att osportsligt beteende bäddade för Alonsos seger. Stallkamraten Nelson Piquet Jr hade medvetet kraschat sin bil på teamledningens begäran för att det skulle gynna Alonso. Två år senare tog Alonso sin andra seger på Marina Bay, men då för ett nytt stall, Ferrari.

De senaste tre racen har vunnits av Sebastian Vettel och Red Bull-Renault. Lewis Hamilton som är 2014 års stora stjärna har också vunnit på Marina Bay. Detta gjorde han 2009 och han körde för Mercedes-McLaren.