Förarlineupen inför Formel 1-säsongen 2021.

Vinteruppehållet har bara rusat iväg och om bara tre korta veckor drar Formel 1 2021 igång i Bahrain. Det har varit en ovanligt händelserik off-season, och vi laddar såklart upp med en koll på vad som har hänt på förarfronten sedan förra säsongen.

Den kanske mest drastiska förändringen står det amerikanska Haas-teamet, som gjort sig av med båda sina tidigare förare, för. Varken Kevin Magnussen eller Romain Grosjean erbjöds ett förlängt kontrakt, och de båda provar den här säsongen lyckan borta i USA. De ersätts istället av två rookies färskt inplockade från Formel 2 – Mick Schumacher och Nikita Mazepin.

Intressant nog har båda förare skapat stora rubriker sedan uppställningen presenterades – men av två helt olika anledningar. Att Mick nu tar steget upp till F1 är såklart en stor händelse, som son till Michael Schumacher som räknas till en av de absolut största förarna i sportens historia. Mazepin har å sin sida skapat rubriker där han anklagats för sexuella trakasserier, något som väckt stora reaktioner på sociala medier. Men det återstår att se vad de båda kan leverera på banan, som två av säsongens tre rookies.

Red Bull med ytterligare förändringar

Red Bull är inte ett team som direkt är känt för att ge sina förare allt för många chanser, och den här gången är det Alex Albon som dragit det kortaste strået. Efter en 2020-säsong där han åter igen inte nått upp förväntningarna har han blivit av med sin plats, och får den här säsongen stå vid sidlinjerna. I hans säte sätter man istället Sergio Perez, som under något spektakulära omständigheter petades från Racing Point som 2021 byter namn till Aston Martin. Det är första gången på länge Red Bull väljer att ta in en förare som inte tillhör det egna utvecklingsprogrammet, och det ska bli inressant att se vad en så pass erfaren förare kan göra i den bevisat svårkörda bilen.

I dotterteamet Alpha Tauri har Danil Kvyat fått flytta på sig, och kommer spendera säsongen 2021 som testförare för Renault. Detta till förmån av Yuki Tsunoda, rookien från Japan som förra säsongen gjorde fina resultat i Formel 2. Han gör dessutom histora som den första F1-föraren någonsin som är född på 2000-talet.

Ferrari med ung uppställning och en världsmästare tillbaks i sporten

Men det är inte bara nya ansikten. Ferrari har valt att plocka in Carlos Sainz från McLaren och köra honom i bilen brevid Charles Leclerc. Detta innebär att man petar fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel, som under 2020 hade tydliga problem med att få någon fart i Ferrarin. Han har dock fått en plats bredvid Lance Stroll i nybildade Aston Martin-teamet och verkar se fram emot nya möjligheter med ett färskt team.

McLaren har därmed fått en lucka, som man fyllt med rutinerade Daniel Ricciardo som under förra säsongen nådde fina resultat med Renault. Renault i sin tur har valt att kalla in det riktigt tunga artilleriet – och plockar in tvåfaldige världsmästaren Fernando Alsonso. Kanske är Renault nu påväg att nå upp till nivåerna av sina tidigare glansdagar? Med tre pallplatser under 2020 ser man ut att vara på god väg!

Fullständig föraruppställning, schemat för den kommande säsongen och såklart också de bästa oddsen hittar du som vanligt hos Oddsonline.se!