Halon – en F1-förarares skyddsängel

Den första av två helger i Bahrain präglades av en otäck krasch redan i loppets tredje kurva. Haas-föraren Romain Grosjeans bil gick rakt igenom barriären, slets i två delar och fattade eld. Trots att det tog upp emot 30 sekunder innan han kunde ta sig ut ur vraket, och trots att bilen beräknas ha träffat barriären i 220 km/h, kom fransmannen undan utan större skador. Ett bevis på hur långt sporten kommit i sitt säkerhetsarbete.

Det var minst sagt dramatiska scener som utspelades under öppningsvarvet av Bahrains GP. TV-bilderna visade hur en av Haas-bilarna lämnade banan och fattade eld när den kolliderade med barriären. Racet rödflaggades omedelbart och en lång väntan på besked följde. Det är den värsta kraschen sporten skådat på många år, men trots det tog sig Romain Grosjean näst intill oskadd ur vraket och lågorna.

Omfattande säkerhetsarbete inom F1

Avgörande i det här fallet blev den så kallade halon, en säkerhetsanordning som skyddar förarens huvud. Halon infördes efter att F1-föraren Jules Bianchi avlidit på grund av de skallskador han ådrog sig när hans bil sladdade in i ett bärgningsfordon under Japans GP 2014.

Jules Bianchis olycka var det första dödsfallet i F1 sedan Ayrton Senna omkom på Imola 1994. Detta under en mörk helg då Rubens Barrichello skadats allvarligt under ett träningspass och Österrikaren Roland Ratzenberger omkommit i en olycka under kvalet. Sedan dess har ett intensivt arbete för att förbättra säkerheten pågått och i helgen fick vi kvitto på att arbetet har lönat sig.

Halon, läkarbilen som följer fältet under det första varvet och bilens så kallade survival cell som skyddar föraren vid kollisioner är alla säkerhetsåtgärder som spelade in den här helgen. Som såg till att Grosjean kunde gå helskinnad från en olycka som med största sannolikhet hade haft dödlig utgång för bara några få år sedan.

Ersättare redan klar

Romain Grosjean fördes omedelbart till sjukhus, och senare kom rapporter om att han endast ådragit sig lättare brännskador på händerna och ena foten. Detta efter att ha behövt knäppa sig loss från bilen och klättra ut ur det brinnande vraket med bara en av sina skor kvar på fötterna.

Han förväntas skrivas ut från sjukhuset redan under tisdagen, men kommer inte köra i Sakhirs GP nästkommande helg. Pietro Fittipaldi är redan klar som ersättare i hans ställe.