Intryck efter säsongens fyra första race

Äntligen är 2021-säsongen igång! De inledande racen har haft varierande karaktär, men generellt har resultaten sett likadana ut. Hamilton-Verstappen-Bottas har stått på prispallen i tre av fyra race, och som vanligt är det alltså Mercedes och Red Bull i topp. Men i år är Verstappen närmre än någonsin, och bjuder Hamilton på en rejäl fight!

Inför säsongen försökte man, som många gånger förr, spela ner Mercedes favoritskap. Regeländringarna inför årets säsong ser ut att ha störst påverkan på farten hos bilarna med low rake-koncept, bland annat Mercedes. Man såg till en början ut att ha problem med att hitta balansen i bilen, men har nu fått ordning på problemen vilket lett till tre vinster av fyra möjliga för Lewis Hamilton.

Men trots att Hamilton än så länge ligger i topp, kommer säsongen bli långt ifrån enkel. Red Bulls high rake-koncept har gynnats av ändringarna som gjorts på bilarna till i år, och Verstappen är på jakt efter den sjufaldige världsmästaren. Det vi har sett hittills under säsongen är riktigt nära racing i toppstriden mellan de två förarna, vilket bäddar för en riktigt spännande säsong!

Norris säsongens utropstecken

Lando Norris gör sin tredje F1-säsong med McLaren, nu med sällskap av Daniel Ricciardo i andra bilen. Ricciardo har dock haft svårt för att hitta farten, samtidigt som Norris imponerar riktigt stort. Hans racecraft har utvecklats något enormt, och plötsligt har han fart nog att till viss del ge sig in i toppstriden.

Inte minst fick vi se prov på detta i Imola. I kvalet satte Norris näst snabbaste tiden, men fick se det varvet struket efter att ha överskridit banmarkeringarna. Men inte hängde han läpp för det, och i den blöta racet dagen efter såg han till att hålla sig i tätklungan. Efter ett stökigt race där Hamilton snurrat av och Bottas fått avsluta racet efter en krasch med Russel kunde Norris smyga upp och ta hem tredjeplatsen i racet. Efter Spaniens GP ligger Norris fyra i den totala ställningen – minst sagt ett imponerande resultat!

Starka förare, svaga resultat

Det finns även ett par förare som inte riktigt levt upp till förväntningarna. Sergio Perez är en av dessa, som nu sitter i den erkänt svåra Red Bull-bilen. Om Red Bull ska kunna ge sig in i toppstriden på riktigt måste deras andrabil prestera bättre. Än så länge har Perez haft svårt för att hitta rätt, men kommer sannolikt bli mer hemmastadd under säsongens gång.

En annan nämnvärd förare är Sebastian Vettel. Efter ett riktigt tungt avslut hos Ferrari hoppades många på en nytändning för den fyrfaldige världsmästaren hos nystartade teamet Aston Martin. Men det dåliga självförtroendet verkar hänga kvar, och Vettel är ännu poänglös.