Sjunde gången gillt för Hamilton

Det blev en minst sagt stökig helg i Turkiet – men trots ett svagt kval var det Lewis Hamilton som tog målflagg först i söndagens race. Det resultatet, ihop med Valtteri Bottas placering utanför poängplats, gjorde att Hamilton säkrade sin sjunde VM-titel. Tre race återstår av säsongen – sedan är det dags att vända blickarna mot 2021 års säsong.

Om Turkiets GP ska sammanfattas i ett ord måste nog det ordet bli halt. På träningarna såg bilarna ut som Bambi på is, kvalet fick rödflaggas på grund av bilar som snurrade av banan och även i racet var det flera bilar som stod med nosen åt fel håll mer än en gång.

Lance Stroll tog, överraskande, sin första pole position i karriären under lördagens kval. Även Perez kvalade starkt in på P3, i en Racing Point som var tveklöst bäst i de blöta förhållandena. Men i racet svängde det snabbt åt alla möjliga håll. Hamilton visade återigen prov på enorm skicklighet när han tog målflagg först av alla, över 30 sekunder före Perez som tog andraplatsen efter en stabil insats. På tredjeplats hamnade till sist Sebastian Vettel, efter att ha passerat teamkamraten Charles Leclerc under sista varvet. Vettels första podium under 2020, som har varit en minst sagt utmanande säsong för den fyrfaldige världsmästaren.

Kampen om tredjeplatsen

Trots att båda titlarna redan har säkrats, står det mycket på spel under de tre kommande racen. Huvudpersoner i dramat är Racing Point, McLaren, Renault och Ferrari – som alla slåss om tredjeplatsen i konstruktörs-VM. Racing Point ligger i nuläget bäst till, efter Perez pallplacering i Turkiet. Men det skiljer bara 24 poäng mellan dem och Ferrari som i nuläget ligger på sjätte plats.

Mercedes har redan säkrat titeln, och Red Bull Racing ligger på en bekväm andraplats i tabellen. Men för övriga team som fortfarande slåss om positioner är det viktigt att hamna så högt upp i resultatlistan som möjligt – eftersom slutställningen i VM avgör hur stor summa teamet belönas med av F1.

Blickar framåt mot 2021

Silly-säsongen är också i full rullning, och det finns flera intressanta luckor i teamen som ska fyllas. Dels har Hamilton ännu inte skrivit på något nytt kontrakt för Mercedes, och sätet bredvid Valtteri Bottas gapar tomt. Allt talar dock för att Hamilton kommer krita på för åtminstone ytterligare en säsong för Mercedes.

Red Bull står för den andra nagelbitaren, då det spekuleras i vem som kommer få platsen bredvid Max Verstappen. Teamet har haft stora problem med att hitta en stabil andreförare – Pierre Gasly blev petad halvvägs igenom förra säsongen, och Alex Albon har inte heller hittat farten i bilen. Spekulationerna handlar om huruvida Albon får en säsong till på sig att bevisa sig, eller om en förare utanför Red Bull-poolen kommer få chansen. I det fallet är Sergio Perez, som blir av med sin plats i Racing Point nästa säsong, eller Nico Hülkenberg starka kandidater.

Haas-teamet har gått ut med att de inte kommer förlänga kontraktet med någon av sina förare, och kommer presentera en helt ny lineup inför 2021. Vilka det blir är ännu inte officiellt, men med stor sannolikhet kommer Mick Schumacher och Nikita Mazepin plockas upp från Formel 2.