Autodromo Jose Carlos Pace

Plats: Sao Paulo
Öppnades: 1940
Längd: 4.309 km
Antal kurvor: 15
Banrekord: 1:11.473 av JP Montoya 2004
Event: Brasiliens GP

Autodromo Jose Carlos Pace eller Interlagos som den en gång hette och fortfarande kallas är Brasiliens GP-bana i Formel 1 sedan 1990. Den öppnades 1940 och har en lång tradition av olika motorsportsevent. Bland annat var det på Interlagos som den första brasilianska GP-tävlingen med VM-status i Formel 1 kördes 1973 och under de följande åren fram till och med 1977.

Banan har kortats

Racingbanan har genom åren genomgått ett flertal förändringar och är i dag betydligt kortare än den nästan 8 km långa bana man använde 1973. Numer är Autodromo Jose Carlos Pace 4.309 km lång och har 15 kurvor. Designen har varit densamma sedan 1990 då man flyttade tillbaka till Interlagos efter ett tio år långt uppehåll efter att man justerat banan av säkerhetsskäl.

Namnbyte från Interlagos

Namnändringen från Interlagos till Autodromo Jose Carlos Pace gjordes 1985 för att hedra den före detta Formel 1 föraren. Jose Carlos Pace var aktiv i sporten mellan 1972 och fram till sin död 1977 då han förolyckades i en flygplanskrasch. Under åren deltog han i 72 race varav han vann ett: GP:t på Interlagos 1975.

Fakta om Autodromo Jose Carlos Pace

Interlagos ligger i Sao Paulo och hör till de snabbare Formel 1 banorna med en topphastighet på 318 km/h och en medelhastighet på 214 km/h. Som mest utsätts förarna för 5G under ett varv som körs motsols. Från början var hastigheten ännu högre innan man ändrade banlayouten på 80-talet.

Banan följer terrängen och är alltså inte platt och eftersom den ligger 800 m över havet ställer den också extra krav på motorernas kapacitet. Banan är inte heller helt jämn utan guppig trots att man i flera omgångar försökt åtgärda problemet. En annan sak som utmärker Interlagos är chikanen Senna-S som ställer höga krav på förarnas skicklighet och som visat sig vara en riktig spänningshöjare i loppen som öppnar upp för omkörningar.

Montoya har banrekordet

Nuvarande banrekordet på Autodromo Jose Carlos Pace har Juan Pablo Montoya sedan 2004 då han satte tiden 1:11.473. Montoya har dock inte flest segrar på banan, den bedriften står Michael Schumacher för som vunnit fyra GP:n på Autodromo Jose Carlos Pace. Den mest framgångsrike konstruktören på banan är Ferrari med åtta segrar på meritlistan.