Spa-Francorchamps

Plats: Stavelot i Liége
Första Formel 1 GP: 1950
Längd: 7.004 km
Kurvor: 21
Banrekord: 1:47.263 Sebastian Vettel
Event: Belgiens GP

Spa-Francochamps är den längsta racerbanan i Formel 1 VM med 7.004 km asfalt. Ingen av de andra banorna kommer ens i närheten av så många kilometer, närmaste utmanare är Silverstone som är mer än 1 km kortare med sina 5.891 km.

Historia

Banan har också lång erfarenhet av GP-racing då den var med vid debuten av VM 1950 och därefter varit den motorbana där de flesta av de belgiska GP-racen har körts. Vissa år har dock racen fått ställas in på grund av alltifrån förbud mot tobaksreklam till bristande säkerhet.

Spa-Francorchamps historia sträcker sig dock längre tillbaka i tiden än till GP-debuten av Formel 1 1950. Det började med motorcykeltävlingar i området på 20-talet och utökades med GP-tävlingar för bilar runt mitten av 1920-talet.

Olycksdrabbad bana

Som så många andra banor var även denna skapad utifrån befintliga vägar som spärrades av under racen. Detta märktes också på olycksstatistiken, 1925 kom det första dödsfallet och under 30-talet omkom sex förare på banan. De första och enda dödsolyckorna i formel 1 skedde 1960 då Alan Stacey och Chris Bristow körde av banan i samma kurva (Burnenville) och avled. Stacey hade strax innan han körde av setts få en fågel i ansiktet vilket anses vara en trolig orsak till den tragiska olyckan.

I andra motorsporter har däremot banan fortsatt att skörda liv. De dystra siffrorna tvingade i slutet av 60-talet fram förändringar av säkerheten när förarna 1969 bojkottade det belgiska GP:t. Sedan dess har förbättringar av banan skett i omgångar vilket också syns i olycksstatistiken då det sedan år 2000 endast skett tre dödsolyckor. Fram till dags dato har totalt 48 förare och fyra funktionärer mist livet på Spa-Francorchamps.

Om Spa-Francorchamps i dag

I dag är banan mycket uppskattad och bjuder på utmaningar och tjusning i kurvor som Eau Rouge och Blanchimont. Det är också en av de snabbaste banorna i VM med en medelhastighet på 233 km/h.

Spa-Francorchamps fick sin nuvarande layout 2007 och banrekordet har Sebastian Vettel med tiden 1:47.263. Den förare som vunnit flest race på banan är Michael Schumacher som vunnit sex gånger på Spa-Francorchamps. Flerfaldiga vinnare är även Ayrton Senna och Kimi Räikkönen.