Yas Marina Circuit

Plats: Yas Islands utanför Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten
Öppnades: 2009
Arkitekt: Hermann Tilke
Längd: 5.554 km
Antal kurvor: 21, 12 till höger och 9 till vänster
Banrekord: 1:40.279 Sebastian Vettel, 2009
Event: Abu Dhabis GP

Yas Marina Circuit i Abu Dhabi tillhör världens mest moderna racingbanor och lovordades redan vid invigningen 2009 av chefen för Formel 1, Bernie Eccelstone, som en bana som möjligen en dag skulle kunna matchas men aldrig trumfas. I dag är den fortfarande i toppklass och 2014 förlängdes kontraktet för Formel 1 med flera år framåt. Exakt när kontraktet går ut är än så länge en hemlighet.

Tilke har designat Yas Marina Circuit

Byggkostnaden för banan uppskattas till €893 miljoner och designen är skapad av Hermann Tilke som är bankonstruktören bakom många av dagens racingbanor. Själva banan som mäter 5.554 km i längd ligger på Yas Island, en konstgjord ö utanför Abu Dhabi med Persiska Gulfen som kust.

Vad fick man då för pengarna? Jo, en 5.554 km lång bana med specialunderlag från England för bästa väggrepp, 21 kurvor, läktare som har en kapacitet att ta emot ungefär 41 000 sittande åskådare samt ett enormt strålkastarsystem som gör att racet kan startas dagtid och avslutas nattetid. Ett mediacenter, luftkonditionerade garage och en dragracingbana är också några av de anläggningar som ligger på banområdet. Ett annat är Sun Tower, ett 60 meter högt utsiktstorn för VIP-gäster och som har blivit en del av banans kännetecken.

Temperaturen påverkar förhållandena

För förarna är det inte bara kurvorna och motståndarna som är utmaningen på Yas Marina Circuit. Klimatet i sig utgör en extra faktor att ta hänsyn till i och med att temperaturen sjunker kraftigt när solen går ner. Det är en av anledningarna till att man använder sig av mjuka eller supermjuka däck under racen.

Banrekordet har Sebastian Vettel

Yas Marina Circuit är i förhållande till övriga GP-banor en långsam bana med en snitthastighet på ca 198 km/h under ett GP-race, detta trots en spektakulärt lång raksträcka på 1,2 km. Banrekordet har just nu Sebastian Vettel med en tid på 1:40.279 som han satte 2009. Det är också just Sebastian Vettel som vunnit flest Grand Prix på banan, sedan invigningen 2009 har han vunnit tre gånger medan Kimi Räikkönen och Lewis Hamilton vunnit en gång vardera.