Circuit of the Americas

Plats: Austin, Travis County, Texas
Första lopp: 2012
Arkitekt: Hermann Tilke
Längd: 5,513 km
Kurvor: 20
Banrekord: 1:39.347 – S Vettel 2012
Event: USA:s GP

I mitten på 2010 offentliggjordes byggandet av Circuit of the Americas. Det skulle bli den bana där USA:s GP skulle köras och det var den tidigare racerföraren Tavo Hellmund som berättade om planerna på en presskonferens. Banan skulle byggas i Travis County i Texas och huvudsponsor var Red McCombs, som egentligen ville kalla den Speed City. Men på grund av namnrättigheter blev det till slut bestämt att den skulle heta Circuit of the Americas.

Tilke har ritat Circuit of the Americas

Banan har designats av Hermann Tilke som bland annat även har ritat Sepang International Circuit, Istanbul Park och Hockenheimring. Det finns en del europeiska inslag i Circuit of the Americas bland annat finns partier som påminner om Hockenheimrings arenakurvor samt om en av Istanbul Parks kurvor.

Faktum är att Circuit of the Americas är den första banan i USA som är helt anpassad för Grand Prix racing. Den började byggas i december 2010 och invigdes 21 oktober 2012. De första varven kördes av Mario Andretti , Formel 1 världsmästaren 1978, i samma bil som han vann världsmästerskapen. Detta var en Lotus 79.

Tredje USA:s GP på banan

Hittills har banan huserat två stycken USA:s GP och den 2 november 2014 körs loppet en tredje gång. Förra årets vinnare blev Sebastian Vettel för Red Bull Racing. Han kommer att tävla även i år och hoppas på en upprepning.